Bike Tour Moldova in 7 Days

2017-03-12

Prima zi:

Transfer: Naslavcea

Traseu ciclist: Naslavcea – Rediul Mare – Taul –  Donduseni. Cazare in Donduseni.

Naslavcea: Satul Naslavcea este situat pe dealuri pitoreşti şi creează impresia unui adevărat sat de munte. Pe malul stîng al pîrîului Chisarău, la un kilometru de gura lui se află rîpa numită Karpov Iar, monument paleonologic (în profilul geologic al rîpii putem vedea şisturi negre de fosforit ieştite în afară, lutişuri şisoase, subţiri cu amprente de peşti sarmaţi şi de plante). Pe această porţiune, principala atracţie turistică  o reprezintă locurile pitoreşti. Pînă în prezent, în sat funcţionează Biserica Adormirii Maicii Domnului, construită încă în anul 1905, care activează mai mult de un secol. La doi kilometri de biserică se află peşterile Nagoreni. Pe malul opus al rîului Nistru (Ucraina) se află renumita mănăstire în stîncă de la Leadovo. În apropierea satului Naslavcea se află o carieră de argilit inundată şi Hidrocentrala 2 (Ucraina). În centrul satului se află monumentul dedicat jertfelor răscoalei de la Hotin din anul 1919.

Rediul Mare: Monumentul de arhitectură peisajeră “Parcul Rediul Mare”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 10 ha. Lucrările de amenajare a parcului au fost executate între anii 1912-1924 de către acelaşi livădar, V. Vladislav-Padalco din Odesa. Colecția dendrologică a parcului alcătuieşte 30 specii de copac şi arbuşti (dintre care numai 13 sunt locale), cum ar fi salcâmul alb, sofra japoneză, arţarul de câmp, verescul, bradul obişnuit şi azuriu, frasinul, cireşul, stejarul nordic şi piramidal, castanul porcesc, arţarul argintiu, salcia albă plângătoare.

Taul:            Monumentul de arhitectură peisajeră “Parcul Ţaul”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 46 ha. Este cel mai mare parc dendrologic din Moldova. A fost fondat în 1901 – 1903 de către bancherul şi proprietarul acestei moşii A.I.Pommer din Odesa, originar din Grecia. În faţa parcului se află clădirea fostului conac al acestuia. Parcul a fost amenajat de talentatul livadar Ipolit Vasile Vladislavschii – Padalko. Sub ocrotirea statului, monumentul se află din anul 1956. Colecția dendrologica reprezintă circa 150 de specii de arbori, arbuști și liane, dintre care peste 100 de forme sunt exotice. Parcul are o rețea impresionantă de alei, cărărui și drumuri de peste 12,5 km. Accesul vizitatorilor în parc este liber.

A 2-a zi:

Traseu ciclist: Donduseni – Arionesti – Rudi – Pocrovca. Cazare in Pocrovca.

Arionesti/Rudi: *Rezervaţia Peisajeră “Rudi – Arioneşti”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 916 ha la 10 km mai jos de oraşul Otaci, de-a lungul Nistrului, ocolul silvic Otaci, Arioneşti – Stânca. Peisajul reprezintă: Ponoare adânci, izvoare şi cascade. Pădurea e cu diferite plante rare: drăcilă, corn, luntricică, dediţel, pojarniţă de munte, trifoi negru ş.a.m.d

*Mănăstirea Rudi (mănăstire de călugăriţe). Hram: Sfânta Treime. În anul 1777 se construieşte prima biserică Sfânta Treime. În 1939 se sfinţeşte a doua biserică cu hramul Adormirea Maicii Domnului. În 1948 lăcaşul este închis, instalându-se aici un spital pentru copii, iar Biserica Sfânta Treime devine depozit. În 1992 mănăstirea şi-a redeschis porţile pentru călugări, ca mai apoi din 1999 să revină călugăriţele.

*Complexul rupestru: cucetățuia “La șanțuri”, de origine tracică, cetățuia getică „La trei cruci”, cetatea „Farfuria Turcului”, cetățuia „La Șanțuri”,  „Peștera Răposaților”, Arcul Geodezic Struve.

Pocrovca: Satul Pocrovca, a fost fondat la sfîrşitul secolului al XVIII-lea de către emigranţii din Rusia, reprezentanţi ai credincioşilor de rit vechi.

A 3-a zi:

Traseu ciclist: Pocrovca – Cosauti – Soroca. Trasee cicliste prin Soroca. Cazare in Soroca.

Cosauti:     *Mănăstirea Cosăuţ (mănăstire de călugări). Hram: Acoperamantul Maicii Domnului. Se află pe malul râului Nistru la 5 km de satul Cosăuţ. Este înfiinţată în anul 1994 de către parohul satului Cosauţi, Ieronim Palii. Mănăstirea este situată în apropierea locului numit „la Pristol”. Aici, în urma cu 170 de ani s-a aflat o mănăstire de călugări cu hramul Naşterea Maicii Domnului, întemeiată în anul 1729 de doi preoti monahi, Pavel şi Gavriil. Biserica este terminată în anul 1999, construindu-se apoi şi un corp de chilii cu trapeză.

*Monument al Naturii Geologic şi Paleontologic “Pragurile Nistrului”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 8 ha în preajma satului Cosăuţ raionul Soroca, în albia Nistrului.

*Monument al Naturii Geologic şi Paleontologic “Afloriment de gresii şi granit”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 2 ha, pe versantul de vest al carierii părăsite, satul Cosăuţ, raionul Soroca.

*Rezervaţia Peisajeră “Cosăuţi”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 585 ha raionul Soroca, ocolul silvic Soroca Cosăuţi.

*Atelierul meșterilor pietrari din Cosăuți, Monumentul Stațiunea Paleolitică din Cosăuți.

 

Soroca:      *Monumentul Istoric „Cetatea Soroca”. Este o cetate moldoveneasca din secolul XV, întemeiată de Ştefan cel Mare în faţa vadului peste Nistru, pe locul unei vechi fortareţe genoveze, Alciona. Cetatea a fost reconstruită ulterior de către Petru Rareş, care a reconstruit zidurile în piatră.

*Muzeul de Istorie şi Etnografie. Se află în oraşul Soroca. A fost fondat în anul 1959. Colecţiile muzeului conţin circa 30 mii de articole, cele mai interesante fiind obiectele descoperite în timpul săpăturilor arheologice în cetatea Soroca, Trifauţi şi Varvareuca.

*Monument al Naturii Geologic şi Paleontologic “Râpa Bechirov Iar”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 46 ha la sud de oraşul Soroca, ocolul silvic Soroca.

*Peştera haiducului „Bechir”

*Monumentul „Lumânarea Recunoştinţei”

*Dealul Romilor.

 

PAUZA

A 4-a zi:

Transfer:  Tomai

Traseu ciclist: Tomai – Comrat – Bugeac – Gradiste – Cimislia. Cazare in Cimislia. 

Tomai:        Combinatul de vinuri “Tomai Vinex” cu podgoriile acestuia. TOMAI – un vechi centru de vinificaţie situat in stepă pitorească de Bugeac.

Comrat:    *Muzeul regional de Istorie şi Studiere a Ţinutului. Muzeul are o colecţie de exponate dedicate istoriei ţinutului din Stepa Bugeacului.

*Catedrala “Sf. Ioan Botezătorul”

*Monument al Naturii Geologic şi Paleontologic ”Secţiunea Geologică Ialpug”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 5,6 ha lângă oraşul Comrat, panta stângă a văii râului Ialpug, ocolul silvic Comrat.

 

Bugeac:      Rezervaţia Silvică de plante medicinale ”Bugeac”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 56 ha în apropierea satului Bugeac, ocolul silvic Comrat.

Gradiste:    Vizualizarea la distanță a monumentului naturii “Valul lui Traian”. Valul lui Traian reprezintă un monument arheologic (secolul II d.H) de importanţă internaţională, situat la ieşirea din satul Vadul lui Isac. Are o lungime de 126 km şi se întinde de la satul Vadul lui Isac până la or. Tatarbunar, pe teritoriul Ucrainean. Înălţimea valului nu depăşeşte 1,5-3 m.

Cimislia:    *Muzeul etnografic

*Rezervaţia peisajeră „Râpele de la Cimişlia”

*Cimitirul evreiesc.

 

A 5-a zi:

Traseu ciclist: Cimislia – Zaim – Causeni. Cazare in Causeni

Zaim:          Casa-muzeu „Alexei Mateevici”. Muzeul află în aceeaşi clădire în care a copilărit poetul Alexei Mateevici. Muzeul funcţionează de la 26 martie 1988, ziua de naştere a poetului. În fiecare an, în perioada 16-30 martie, se desfăşoară „Zilele Naţionale Mateevici”. Casa-muzeu organizează frecvent la Zaim, concursuri literare şi conferinţe ştiinţifice.

Causeni:    Biserica „Adormirea Maicii Domnului”. Este un monument de o semnificaţie artistică şi istorică deosebită. A fost construită în secolele XVII-XVIII, avându-i ca ctitori pe Grigore Callimachi şi mitropolitul Proilaviei Daniil. Pereţii bisericii sunt integral acoperiţi cu frescă. Monumentul se află în lista patrimoniului omenirii al UNESCO.

A 6-a zi:

Traseu ciclist: Causeni – Hagimus – Chitcani – Tirnauca – Bender. Cazare in Bender.

Hagimus:   Mănăstirea Hagimus (mănăstire de călugărite) Hram: Sfintele Marta și Maria. A fost deschisă în anul 1997 cu ajutorul mănăstirii „Noul Neamţ”, de Preasfintitul Dorimedont. Mănăstirea are o biserica, câteva chelii și o școală, în care s-a deschis în anul 1998 un Seminar Teologic pentru fete.

Chitcani:   *Mănăstirea “Noul Neamţ” a fost întemeiată pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Mai mulţi călugări de la Mănăstirea Neamţ (Romania), în frunte cu duhovnicul mănăstirii, părintele Andronic Popovici, nefiind de acord cu secularizarea averilor mănăstireşti şi cu interzicerea slujbelor în limba slavonă, în vechea lavră a Neamţului, trec Prutul, în Basarabia care, de la anul 1812, fusese anexată de Imperiul Ţarist. Pe 13 ianuarie 1864, Sinodul de la Sankt Petersburg aprobă cererea ierarhului. Se înfiinţează, astfel, Mănăstirea Noul Neamţ-Chiţcani, cu hramul Înălţarea Domnului.

*Capul de pod Chițcani, fiind ridicat în memoria tuturor acelora care s-au jertfit în operaţiunea militară Iaşi-Chişinău din anul 1944. Capul de pod Chitcani – un cap de pod strategic al trupelor sovietice pe malul vestic al râului Nistru, în apropiere de localitatea Chitcani (la 10 km sud de Tiraspol), capturat de trupele Frontului 3 Ucrainean (generalul armatei Malinovschi) în cadrul operațiunii Odessa 1944.

 

Tirnauca:   Complexul muzeal a lui Grigori Corzun (Muzeul sticlei).

 

Bender:     *Cetatea Tighina (redenumită de turci în Bender) este o cetate moldovenească din secolul XV, din timpul domniei lui Ştefan cel Mare, care a construit-o din pământ şi lemn – o palancă, pentru a apăra trecătoarea de tătari.

*Muzeul de istorie şi etnografie regională.

 

A 7-a zi:

Traseu ciclist: Bender – Leuntea – Gradinita – Talmaza – Ciobruciu – Purcari. Cazare in Purcari.

Leuntea:    Rezervaţia peisajeră “Grădina Turcească”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 224 ha în raionul Căuşeni între satele Leuntea şi Copanca, ocolul silvic Copanca. Peisajul poate fi descris: Albia veche a Nistrului, pădure de luncă inundabilă cu colonii de bâtlani.

Gradinita:  Întreprinderea vinicolă „Leuntea Vin”.

Talmaza:   *Monumentul „Moara lui Tihon”. Este o moară foarte veche dar funcţională, amplasata pe muchia dealului de unde se deschide un frumos peisaj al vaii Nistrului.

*Crescătoria de fazani “Talmaza”. Fazanii crescuti aici sunt eliberati şi vânati de amatori în perioda destinată vânatului. Pentru turişti colectivul crescătoriei efectuează excursii, povestesc istoricul crescătoriei, procesul de creştere şi alimentare al fazanilor.

* Gospodăria viticolă  „Talmaza”. Angajaţii gospodăriei ofera turiştilor informaţii privind procesul tehnologic de obţinere a vinului, organizează excursii în cadrul gospodărie cu vizitarea beciurilor de păstrare a vinului. Vizita se încheie în sală de degustaţie a celor mai remarcabile vinuri din zona de aici.

 

Ciobruciu: Monument  al Naturii Geologic şi Paleontologic ”Râpa lui Albu”. Este Arie naturală protejată de stat. Se întinde pe o suprafaţă de 2 ha mai sus de satul Cioburciu, lângă pădurea ocolului silvic „Olăneşti.

Purcari:      Vinaria “Purcari”. A fost fondată în anul 1827. După reconstrucţie, vinăria a devenit un obiectiv turistic atât pentru localnici cât şi pentru oaspeţii de peste hotare. În imediata apropiere, sunt două iazuri din care oaspeţii pot să prindă peşte, iar la dorinţă poate fi preparat chiar pe loc. Vizitatorii pot vedea la fel procesul tehnologic de obţinere a vinurilor care se produc aici.

 

PRET DE OFERTA:

Pret pachet, EUR, Min. 2 persoane Pret pachet, EUR, De la 5 persoane Pret pachet, EUR, De la 10 persoane, max. 15 persoane
420 390 360

 

Pachetul include:

Equipment provided at no charge:

Other equipment is available at an additional charge: if required.

Pedals/seats: 
You may choose to bring your own seat, pedals, bottles and/or other accessories; we will change out seats and pedals for you.
Helmets:
While a helmet can be provided, we recommend that for safety and hygiene reasons you bring your own or plan to purchase one upon arrival.
Please consider also bringing your own water recipient.

 

Book the Tour

Book the Tour

 

NAME & SURNAME

E-MAIL ADRESS

CONTACT PHONE

COUNTRY

LANGUAGE
RomanaРусскийEnglish

DATE

NUMBER OF PERSONS

SELECT TOUR

NEED ACOMODATION

COMMENT

×